Maries inspiration – nakna kvinnokroppar och rovdjur

Oct 25, 2021

Uttrycksfulla lejon, starka och självständiga kvinnokroppar – och alltid med ett tydligt budskap.

Konstnären Marie Plosjö har gjort sig ett namn med sina tavlor och sina skulpturer.

– Min tanke är att min konst ska kunna attrahera alla människor – och ge dem styrka och energi, säger Marie.

I november bjöd Marie Plosjö in tittare för ett live event hemma i studion på Lidingö där tittarna kunde ställa frågor och köpa hennes eftertraktade konst.

FOTO: Nellie Ceder

Med en konstintresserad mamma och en kreativ pappa var det egentligen aldrig något snack. Marie fick tidigt följa med sin mamma på kurser och utställningar, och redan som nioåring hade hon sin första utställning.

– Jag minns att mamma och andra tyckte att det jag målade var fantastiskt och jag fick mycket positiva ord. Och får man höra mycket positivt så lyfter det självförtroendet. Jag tror att man kan lyckas med mycket om man bara tror det själv, tankens kraft är stor, säger Marie.

Marie blev också en känd tv-profil när hon medverkade i en dokusåpa i TV4 2005, men numera är det fullt fokus på konsten.

Exklusiv kudde

Under premiärveckan för Bonnier News Shopping får du som ny kund en exklusiv kudde med varje köp från Marie Plosjö.

Starka budskap

Många tänker på nakna kvinnokroppar eller olika rovdjur när de tänker på Marie Plosjös konst.

– Ja, jag målar mycket djur, kvinnokroppar och kända personer. Man kanske inte ser det direkt med gemensamt för alla dessa är att de utstrålar mycket styrka och energi. Mina tavlor har alltid ett budskap av frihet, glädje och kraft, och det finns en hel del symbolik i mina verk, förklarar Marie Plosjö.

Att Marie älskar att prata om sin konst och det världsliga är ingen underdrift.

– Jag tror mycket på tanken – att dit man strävar, dit når man. Jag känner att det är viktigt att ha och omge sig med positiva tankar. Om man inte har det är det lätt att bygga hinder.

– Om jag skulle välja en tavla till mitt hem så skulle jag vilja ha en tavla som motiverar mig och låter mig tro på mig själv och mina möjligheter. Det är en av anledningarna till att jag arbetar mycket med starka budskap och att förmedla förmedla kraft och energi med ögon och poser. Jag älskar att måla ögon, men när det kommer till kvinnokropparna jag målar så kapar jag nästan alltid huvudet. Det är för att göra dem lite mer opersonliga.

Akryl och guld

Tekniken Marie Plosjö använder sig av handlar mycket om att blanda massor av färg, akrylfärg, med 24 karats guld.

– Det använder jag i nästan alla mina verk. Det ger ett speciellt inslag och får det att bli mitt. Guld har dessutom alltid ett värde och genom att baka in det i en tavla så kanske min konst inte hamnar på soptippen, skrattar Marie.

– Jag vill att min konst ska kunna vara långlivad.

Vad inspireras du av?

– Det är så mycket som spelar in; alla intryck jag får, den tid vi lever i, vår historia och mycket annat. Jag blir absolut inspirerad av andra konstnärer, men inte av någon speciell utan flera hundratals konstnärer. Jag kanske hittar en pose hos en konstnär som jag skulle vilja använda, och sedan en färgton hos någon annan och så går det vidare, säger Marie.

– Sedan hittar jag mycket inspiration på sociala medier och då främst på Instagram.

”Följa sina drömmar”

Vad vill du att betraktarna ska känna när de ser på dina verk?

– Jag kan bara hoppas att de ska känna sig glada och stärkta att följa sina egna drömmar. Jag tror verkligen på devisen att man kan, bara man vill. Alla kan nå sina drömmar om man bara försöker. 

Och Maries egen dröm är tydlig. Hon vill att hennes konst ska leva länge och om möjligt göra henne odödlig.

– Ja, jag är rädd för döden, men min förhoppning är att tavlorna kan leva vidare efter mig. Tänk att kunna bli odödlig genom att min konst kan hänga i andras hem. 

 

Men det finns även saker i konsten som betraktaren inte ser – i alla fall inte direkt. På baksidan av alla Marie Plosjös tavlor är verket signerat med konstnärens handavtryck och några speciella rader text.

– Det är lite av mitt signum. Jag skriver ofta en lite berättelse på baksidan av tavlorna och det skapar en viss mystik i konstverket. Det är oftast bara ägaren som vet vad som står och sedan är handavtrycket i olika färg – för olika år. I år är färgen rosa, säger Marie. 

– Jag vill att ägaren ska veta min förklaring till konstverket, kanske lite djupare tankar och så vidare.

Live event

Marie Plosjös konst, både tavlor och skulpturer, finns på NOA Gallery och det är ett samarbete som varat länge.

NOA Gallery är den självklara marknadsplatsen för konst på nätet. De har ett spännande urval av samtidskonstnärer och målet är att tillgängliggöra spännande konst i ett brett prisspann – både billigare verk och dyra original. NOA Gallery har som tanke att alla ska ha möjlighet att köpa konst.

– Jag har varit med sedan starten för tre år sedan och har sålt original, mixed media original och giclée tryck (digitaltryck), säger Marie. 

Nu är det nästa steg i samarbetet – ett live event på torsdag med en exklusiv inblick i Marie Plosjös studio och möjlighet att köpa specifika konstverk av konstnären. 

– Det ska bli otroligt roligt och spännande. Tittarna kan ställa frågor som jag besvarar och samtidigt finns möjlighet att köpa exklusiva verk, avslutar Marie Plosjö.

 

Alla som gör ett köp under live eventet kommer också att få ett specialdesignat kuddfodral av konstnären, i 100 procent viskos med en sammetskänsla och fin lyster. Motiven på kuddarna är antingen en tiger eller ett lejon.