Relationsexperten: Så gör du dig redo för att dejta i sommar

Sommaren är här och det är dags för många singlar att ge sig ut på fältet. Vill du säga hejdå till singellivet och njuta av sommaren med “the one”? Då kan relationsexperten och Matchs dejtingcoach Jacqueline Joo leda dig rätt.

Erbjudande! Med rabattkoden MATCHLIVE får du 30% rabatt på 1 månads medlemskap. Läs mer här.

Årets bästa tid som singel är här – sommaren. Men att dejta kan många gånger kännas trassligt och svårt. Många kanske bara kastar sig ut i dejtinglivet utan vidare eftertanke, eller gör långa listor på egenskaper som den söker hos en partner. Då börjar du i helt fel ände enligt relationsexperten och dejtingcoachen Jacqueline Joo. Du ska nämligen lägga fokuset på vad, och inte vem, när du ska hitta och inleda en kärleksrelation.

– Innan du börjar dejta bör du ta reda på vad du söker, och inte vem. De flesta tänker inte så mycket och kastar sig in eller så gör de en lista på vem de söker vilket bara sätter krokben för en, säger Jacqueline Joo.

Vadet handlar om vad du är ute efter för typ av relation, vilken livsstil du och din möjliga partner vill ha, om ni har gemensamma värderingar – både när det kommer till de små besluten i vardagen som på ett djupare plan.

– Jag brukar säga att lika barn leker bäst. Det finns större chans för en hållbar relation på sikt om ni delar värderingar och livsstil, säger dejtingexperten.

De flesta tenderar att hamna i fel ände, att man fastnar vid vem och attraktion, vilket ofta inte lägger en god grund för en långvarig och stabil relation.

– Attraktion är såklart viktigt och bör finnas i en relation, men attraktion kan kännas på många sätt, säger Jacqueline Joo.

När man väl rett ut sitt vad och det är dags att dejta ska man ta för sig, vara ärlig med vad man är ute efter och inte ödsla tid på någon som inte vill ge dig tiden och engagemanget.

– Vi är ofta dåliga på att kommunicera vad vi själva vill. Rädda att framstå som framfusiga. Men en stor del i att hitta den rätta är också att sålla. Du behöver inte berätta exakt hur många barn du ska ha eller vart du ska gifta dig, utan prata istället i mer generella termer, säger dejtingexperten och fortsätter:

– Att prata om dig själv och vad du vill utifrån drömmar är ett superbra sätt att ta reda på om ni har något att bygga en relation på.

Handlingar går alltid före fina ord

Det kan ibland kännas svårt att veta när man bör gå vidare eller om den man dejtar delar samma intresse. Det bästa sättet är att se hur mycket initiativ den andre tar och hur mycket tid den ger dig.

– Jag brukar tala om investeringsmodellen, alltså tar du ett steg fram väntar du och ser om din dejt tar nästa steg fram. Fortsätter ni att ta varsina steg framåt så dansar ni på samma nivå, förklarar Jacqueline Joo.

Om ni inte ger och tar på samma nivå och du märker att din dejt slutar svara ska du inte fortsätta jaga. Lägg aldrig tid på någon “kanske” människa. Många gånger kan vi fastna vid dessa dejter som velar fram och tillbaka, och enligt Joo finns det en biologisk förklaring till det.

– De som är veliga och vandrar mellan att ge oss uppmärksamhet för att sedan inte höra av sig på flera dagar kan trigga igång en beroendemekanism. När personen ser oss får vi en dopaminkick, när personen sedan inte visar intresse längre så får vi istället ångest. Känslorna upplevs starkare och det vi tror är kärlekskänslor är egentligen ett beroende.

När du nätdejtar är det viktigt att aldrig fastna i chatten – utan snabbt träffas och se om kemin och känslorna även är på sin plats.

– Träffa personen så fort som möjligt. Ha en kort och tidsbestämt dejt, gärna en aktivitet i en offentlig miljö. Räkna inte med bubblande känslor redan på första dejten utan ses bara för att känna av känslan, om det är något att bygga vidare på, säger Jacqueline Joo.

Träffa singlar på roliga events! Match anordnar fysiska och online-event i hela Sverige. Ladda ner dejtingappen här.

Spela eller inte spela – det är frågan

Att verka lite svårfångad är något som varit på tapeten inom dejting sedan filmen Hitch med Will Smith i huvudrollen kom ut 2005. Men att spela svår tycker dejtingcoachen är en rätt dum idé, i alla fall om man vill hitta kärlek.

– Ingen kommer nappa på någon kall och kylig, säger hon.

Däremot anser hon att man inte heller bör ge allt och lite till det första man gör på sin dejt, utan att det ska vara ett givande och tagande. Du behöver inte ropa ut att personen är hela din värld och att du blev förälskad på första dejten, det kan nämligen uppfattas som både desperat och oseriöst.

– Sväljer du allt med hull och hår efter bara en dejt och säger att din dejt är ”the one” så blir de flesta misstänksamma. De kan tro att du bara vill bli ihop för kärlekens skull.

Att vara lite avvaktande och inväntade är inte lika med att spela ett spel, utan handlar om att testa den andres engagemang.

– Att dejta i lite långsammare takt är att dejta med värdighet, att ta hand om sig själv, säger Jacqueline Joo.

Erbjudande! Med rabattkoden MATCHLIVE får du 30% rabatt på 1 månads medlemskap (gäller till 1 juli 2022). Läs mer här.

Match

Match är en dejtingapp där profilerna är i fokus. Dejtingappen är till för singlar som letar efter ett seriöst förhållande. Du kan hitta just din match genom att använda över 60 olika sökkriterier som Match har eller bläddra bland andras profiler. För nog kan du hitta din kärlek – nästan en halv miljon människor har redan träffat någon på Match. Bli medlem och ladda ned appen här.